Temple A

Located to the north of the Syria Street, Temple A covers two insulae (58042.33 m) and is surrounded with porticoes. The prostyle temple of Corinthian order is positioned at the north end of the courtyard. The naos rises on a high platform built with travertine blocks and faced with marble. A stairway of seven steps bounded with marble banisters on both sides leads up to the naos. Both ends of both banisters are arranged as statue pedestals with Greek inscriptions. The pronaos is paved with marble. The temple proper comprises the naos and a vaulted chamber beneath it. The vaulted subchamber is accessed via a doorway of 1 m in width and a flaring oval stairway of seven steps built with bricks at the southeast corner. This subchamber actually served for storing the gifts to the temple and was converted to an archive of the Church of Laodikeia nearby following the liberation of Christianity in the reign of Constantine the Great (r. 307-37).

: The courtyard is accessed from the south via a double-winged doorway 2.60 m in width. The threshold was built with three marble slabs and the outer walls of the courtyard were built with double rows of travertine blocks. The court is paved with marble slabs and the porticoes are two steps higher. The number of columns and pilasters surrounding the courtyard adds up to 54. The sewage system running parallel to the crepis in the east-west direction forms a U-shape, thus draining rainwater efficiently. The courtyard has two north-south pools, one in the east and the other in the west. In Late Antiquity a chapel and latrina were built bordering the portico’s step.

Temple A was originally dedicated to deities Apollo, Artemis and Aphrodite as well as the imperial cult. It was built in the second half of the second century AD (Antonine period), and heavily repaired in the reign of Diocletian (r. 284-305). According to the inscription on the front ends of the stairway banisters the demos (public assembly) and boule (advisory council) honoured most likely Diocletian and Maximian. The building transformed to an archive of the church with the spread of Christianity in the fourth century and collapsed with the earthquake of 494. As the area served as a quarry after the catastrophe of 494 there were very few bricks and architectural blocks uncovered in the naos; however, the courtyard and surrounding area remained in use until the big earthquake of early seventh century.

Restoration Work
: A total of 19 columns were re-erected – four in the prostyle of the temple and 15 of the porticoes. Stairs and banisters of the temple proper were restored. The naos’s doorway has been erected as per anastylosis and the side walls were raised giving the depth of third dimension. The vaulted subchamber was roofed over with steel and glass construction creating a panoramic terrace to watch the Lycus plain and Pamukkale in the distance as well as allowing a view of the interior.



All Right Reserved. laodikeia.pau.edu.tr